Esnek çalışma modeli için düğmeye basıldı! Mesai saatleri kısalacak mı?

Gündemde ESnek Çalışma Modelleri: Cumhurbaşkanı ve Bakanlardan Müjde

Milliyet.com.tr/ÖZEL Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Nüfus Politikaları Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada esnek çalışma modeli ile ilgili önemli detayları paylaştı. Yılmaz, “Doğum izinlerinin artırılması, doğum yardımları, esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok konuyu bu kurulda ele alacağız. Çalışan ebeveynlere destek olmak için ücretsiz veya düşük maliyetli kreş ve çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız” dedi.

Konuya ilişkin 13 Ocak’ta duyuru yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Esnek ve uzaktan çalışma modelleri ile kadınların ev ve iş yaşamlarını kolaylaştıracak yeni fırsatları hayata geçireceğiz. Çalışan anne babalar için ücretsiz, düşük maliyetli çocuk bakım hizmetlerini güçlendireceğiz” açıklamasını yaptı.

BAKAN IŞIKHAN, ‘ÇALIŞMA YOK’ DEMİŞTİ!

Ekim ayında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatlerinin kısaltılmasına yönelik herhangi bir çalışma olmadığını belirtmişti.

Peki, esnek çalışma modeli için neler yapılacak? Mesai saatlerinde kısaltmaya yönelik adımlar atılacak mı? Hangi meslek grupları için esnek çalışma mümkün olmayacak?

Konu hakkında tüm detayları değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Pandemi sonrası hibrit ve esnek çalışma modelleri zaten firmalarımız tarafından denenmişti.

‘AİLE VE ÇOCUKLARINA DAHA FAZLA VAKİT AYIRABİLECEKLER’

2025 yılı ‘Aile Yılı’ ilan edildi ve özellikle kadınların çocuk sahibi olmalarını teşvik etmek amacıyla uzaktan çalışma, esnek çalışma ve hibrit çalışma modelleri üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu modeller, kadınların evden çalışarak daha fazla zaman ayırmasına imkan tanıyacak. Kadınlar, iş yerine gitmeden çalışabilecekleri gibi, iş yerine giderek kısmi çalışma da yapabilecekler. Bu durumda kadınlar, daha az çalışarak ailelerine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecekler.

HANGİ İŞ KOLLARINDA ESNEK ÇALIŞMA OLAMAZ?

Esnek çalışma, fiziksel iş gücü gerektiren sektörlerde uygulanmayacak. İşverenler, çalışma biçimine göre işin bir kısmını iş yerinde, diğer kısmını ise evde veya uzaktan çalışacak şekilde organize edebilecekler.

MESAİ SAATLERİ KISALIR MI?

Mesai saatlerinin genel anlamda kısaltılması gündeme gelmişti. Ancak ülkenin gelir seviyesini yükseltmek için çalışmamız gerekiyor. İşverenler, mesai saatlerinin kısaltılmasına karşı çıkabilirler. Ancak anne ve babaların ailelerine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırması için mesai saatlerinin azaltılması gibi uygulamalar düşünülebilir. Bu sayede aileler, çocuk sahibi olmaya teşvik edilebilir ve doğurganlık oranı artabilir. Anneler ve babalar için uzaktan çalışma seçeneklerinin sunulması gerekmektedir.

ÇALIŞMA HAYATINI İYİLEŞTİRMEDE HANGİ ADIMLAR ATILABİLİR?

Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için zaman, önemli bir maliyettir. Sabah erken saatte evden çıkıp geç saatte eve dönülen bir çalışma hayatında, aile ve çocuk sahibi olmanın zorlukları mevcuttur. Sadece çalışma modellerinin iyileştirilmesi ya da belirli günlerde izin verilmesi yeterli olmayacaktır.

Çocukların doğumu ve büyümesi sonrasında uygun ve kaliteli kreş hizmetlerinin sunulması gerekmektedir. Devlet, çocukların bakımını desteklemeli ve belirli bir yaşa kadar maliyetlerini karşılamalıdır.

Bu sayede doğurganlık hızı artabilir ve Türkiye’nin yaşlanan nüfusu genç bir nüfusa dönüşebilir. Önemli olan, Türkiye’nin yüksek gelir seviyelerine ulaşırken genç ve sürdürülebilir bir nüfusa sahip olması ve ekonomik büyümeyi uzun vadeli sürdürebilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir