ABD’li bankadan Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

Citi Ekonomistlerinden Enflasyon Yorumu

Nisan ayı enflasyon verileri sonrasında Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, enflasyon rezervleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerindeki azalma ve enflasyonun arzu edilenden daha yavaş kontrol altına alınmasıyla ilgili endişeler dile getirildi. Ayrıca, Banka’nın mevcut reel döviz kuru bazlı dezenflasyon stratejisinin zorluğuna dikkat çekildi.

Yayımlanan raporda, para politikasına bağımlılığın vurgulanarak, Nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından bu yana ortalama fonlama oranının yüzde 48’in üzerinde seyretmesi nedeniyle, aşırı bağımlılığın çıktı maliyetinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi.

Citi’ye göre, yakın gelecekte faiz indirimine gidilmesi beklenmemekte olup, yılın geri kalan döneminde ortalama fonlama oranının yüzde 48 civarında tutulmasının zorluğuna işaret ediliyor. Bu durum, ülkenin dezenflasyon sürecinde para, maliye ve gelir politikalarını entegre eden daha detaylı bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Citi raporunda, dolarizasyona da dikkat çekilerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrekte rezerv pozisyonuna ve dolarizasyonun hızına bağlı olarak ölçülü bir gevşeme adımı atabileceğine inanıldığı belirtildi.

Related Posts

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

BMW kârları sert düştü

Alman otomotiv devi BMW, 2025 yılına finansal açıdan kötü bir giriş yaptı. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği net kâr, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4 azalarak 2,2 milyar euro seviyesine geriledi. Dolar cinsinden ifade edildiğinde bu …

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Türkiye’nin en zenginleri belli oldu: İşte dikkat çeken ilk 30

Forbes, dört yıl aradan sonra “En Zengin 100 Türk” listesini yeniden yayımlayarak Türkiye’nin servet haritasını açıkladı. Toplamda 128,5 milyar dolarlık serveti temsil eden listede bu yıl 108 isim yer aldı. Ancak listede ilk 30’daki isimler dikkat çekti. İşte Türkiye’nin en zenginleri listesi…

İki aylık dönemde geçen yıla göre 11.3 milyar liradan 71.6 milyar liraya çıktı: SGK’nın açığında yüzde 533 artış!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığında yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre devasa oranda artış yaşandı.

Macar imalatı tempo düşürdü

Macaristan’da imalat sektörünün nabzını tutan HALPIM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te 50,2’ye düştü. Mart ayında revize edilen 51,4 puanlık seviyeden gelen bu gerileme, son altı aydır süren büyümenin en zayıf halkası olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir