Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırmış olabilir

Colorado Üniversitesi Araştırmasına Göre Son Buzul Çağı’ndaki Hızlı Buzul Erimesi İklim Değişikliğine Yol Açtı

Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğinde yürütülen bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda yaşanan hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine sebep olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığı belirlendi. Eriyen buzulların Dünya kabuğunu hem dikey hem de yatay olarak etkilediği ifade edildi. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.

Modelleme verilerine dayalı yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş buzul erimeleri ile ilişkilendirilen artışların, günümüzde Grönland’daki buzul erimeleriyle benzer etkilere sahip olabileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın başyazarı olan Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin gözlemlenmesi için yüzyılların gerekebileceğini” ifade etti.

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Xiaomi Open Headphones Pro modelini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıtmıştı. Bunlardan biri de Open Headphones Pro oluyor.

Merkür’ün yüzeyi kağıt gibi buruşuyor

Merkür’ün kabuğu çatlaklar ve yükselen uçurumlarla kaplı. Ancak son araştırmalar, bunun sadece eski zamanlardaki soğumadan kaynaklanmadığını gösteriyor.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

Bir molekülün kas yaşlanmasını yavaşlattığı bulundu

Bilim insanları, tek doz tedavinin kas fonksiyonunu geri kazanmak için yeterli olabileceğini söylüyor.

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.