Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun’da Fındık Alanlarında Külleme Hastalığı ile Mücadele Devam Ediyor

Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de etkisiyle, yaygın olarak görülüyor. Mücadele edilmediğinde verim ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri alarak, zamanında ve tekniğine uygun şekilde mücadele yapmaları ise kayıpları azaltıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı: Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır, yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. Yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Hastalığa yakalanan genç sürgünlerde ve yapraklarda ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşur, renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelir. Erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenir.

Sağlam, “Hastalık belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye hemen başlanmalı. Bahçede hastalık görüldüyse belirtiler ortaya çıkmadan ilaçlama yapılmalı. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlama esnasında ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı, ilaç etiketlerine dikkat edilmeli ve tüm bitki yüzeyi kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır” dedi.

Sağlam, üreticilere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etme, hastalık belirtileri görülür görülmez mücadeleye başlama ve il/ilçe müdürlüklerinden destek alma tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, üreticilerin fındıkta külleme hastalığına karşı koruyucu önlemleri alarak zamanında mücadele etmelerini önemle vurguladı.

Related Posts

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.

Bakan Şimşek’ten rezervlerle ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programının şoklara karşı dirençli olduğunun kanıtlandığını belirterek, “Türkiye’nin net döviz rezervleri haziran sonu itibarıyla yaklaşık 89 milyar dolar arttı, şu anda daha da yüksek. Uluslararası tanımlara göre rezerv yeterliliğine ulaşmış durumdayız.” dedi.

Enflasyon, emekliye verilen farktan büyük çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Temmuz’da Haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Milyonlarca emekli ve memurun beklediği 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 16,67, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 15,57 …

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Mevsimden arındırılmış TÜFE verisi yayımlandı

Mevsim etkisinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. TÜFE verileri Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04 arttı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı