Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Prof. Yeldan: Türkiye Finans Sermayesine Rant Aktarıp Krizden Çıkış Sağlıyor

Ekonomi uzmanı Prof. Yeldan, Türkiye’nin finans sermayesine rant aktararak krizden çıkışını sağladığını belirtti. Yerli ve uluslararası finans sermayesine yüksek arbitraj getirisi sunan programın Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade eden Yeldan, programın asıl amacının istikrar sağlamak veya enflasyonu düşürmek olmadığını dile getirdi.

‘Şimşek İtiraf Etti’

Yeldan, Şimşek’in aslında açıkça itirafta bulunduğuna dikkat çekerek, AKP’nin finans sermayesinin en gözde partisi olduğunu vurguladı. Türkiye’de finans sermayesine aktarılan getirilere işaret eden Yeldan, faiz ve döviz kuru politikalarının bu getirilerin bir parçası olduğunu belirtti. Yeldan’a göre, Türkiye’nin finansal getirileri AKP döneminde yüzde 40 ila yüzde 50 seviyelerindeydi. Ancak son yıllarda bu oranın düştüğünü ifade etti.

  • Finans sermayesine kaynak aktarma programı
  • Yüksek faiz ve döviz kuru politikaları
  • İstikrar yaratmada zorluklar
  • Programın rasyonelliği tartışılıyor

Yeldan’a göre, Türkiye’nin halen yabancı sermaye için cazip olduğunu belirten Şimşek’in rasyonalitesi finans sermayesinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Ancak, Yeldan’a göre bu durum Türkiye’nin enflasyonla, işsizlikle mücadele etmediği anlamına gelmektedir. Program, doğrudan finans sermayesine kaynak aktarma odaklıdır ve Türkiye’de stratejik büyüme veya kalkınma hedefleri içermemektedir.

Related Posts

Enflasyon, emekliye verilen farktan büyük çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Temmuz’da Haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Milyonlarca emekli ve memurun beklediği 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 16,67, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 15,57 …

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Mevsimden arındırılmış TÜFE verisi yayımlandı

Mevsim etkisinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. TÜFE verileri Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04 arttı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan, dış ticaret denetimlerinde 5,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı

Tapu sahiplerinin cebinden daha fazla para çıkacak! İki farklı ödeme yükseliyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri büyük değişiklikler gösteriyor. Bazı semtlerde rayiç bedelleri 10 kat artarken, bu durum hem ev sahiplerini hem de yeni ev almak isteyenleri etkileyecek.

Ekonomistler enflasyon rakamlarını değerlendirdi: Emeklinin üstünden silindir gibi geçtiler

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak gerçekleşti.. ayrıca çekirdek enflasyon manşet verileri aştı. Kalıcı fiyat artışlarına işaret eden bu tablo, enflasyonla mücadelenin zorlu sürecinin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan enflasyon verileri sonrası memeur ve emekli zam oraqnalrı netleşti. Ekonomistler memur ve emekli maaş zamlarına gelen zam oranlarını değerlendirdi. Peki ekonomistlerin yorumu ne oldu? İşte detaylar…